Serveis
Fundació TEB
TEB Fundació ofereix a les famílies, especialment les vinculades al Grup Cooperatiu TEB, un servei gratuït d’assessorament i orientació per ajudar-les en la planificació del futur dels seus fills i filles. Amb aquest servei es pretén que les famílies tinguin el coneixement necessari per prendre les mesures oportunes de protecció amb les persones amb discapacitat intel·lectual, garantint el respecte a la seva voluntat, així com la seva qualitat de vida.
És un compromís per escrit entre la família i l’entitat tutelar perquè aquest última exerceixi la tutela de la persona amb discapacitat quan sigui necessari. Aquest servei obliga a un registre de documentació i a un seguiment per part de l’entitat tutelar de la família i de la persona que cal tutelar.
L’entitat fa un estudi clínic, social, patrimonial i jurídic de cada pretutela per conèixer la situació de la persona i facilitar la posterior intervenció com a tutors.
Actualment TEB Fundació compta amb un registre de 70 pretuteles.
L’objectiu del servei de tutela de TEB Fundació és esdevenir una “bona família” per a la persona tutelada, quan la família no se’n pot fer càrrec.
Qualsevol tasca la realitzarà tot respectant la voluntat i les preferències de la persona tutelada.
Acompanyar-la en el seu desenvolupament vital, tant des del punt de vista social, com de salut i afectiu.
Exercir la representació de les persones segons el que estableixi la sentència judicial, i donar suport en aquelles accions, activitats que siguin necessàries pel seu desenvolupament vital.
Vetllar pel seu procés de creixement personal, tot cercant aquells recursos imprescindibles per assolir aquest objectiu.
Exercir l’administració dels seus béns, amb lleialtat i transparència, i retre comptes al jutjat de manera diligent.
El Servei de Tutela està integrat per quatre àrees, Jurídica, Administrativa, Econòmica i Social. Cadascuna d’elles és responsable de diferents àmbits.
Duu a terme el seguiment de la persona tutelada, mantenint el contacte i la coordinació amb els diferents recursos i serveis que aquesta rep (administració, laboral, habitatge, temps lliure…). També és responsable de valorar les necessitats de la persona tutelada, i buscar la solució més adequada en funció de les seves característiques i de la seva situació. Així mateix, ha de preveure el futur de la persona tutelada, així com les necessitats que puguin sorgir i la forma de donar-los-hi resposta. Així mateix desenvolupa funcions de contacte directe en situacions de complexitat tècnica o de difícil abordatge.
És la persona que té el contacte més directe i regular amb les persones tutelades. S’encarrega de supervisar la seva situació actual i els canvis o problemes quotidians. És qui traspassa al referent tutelar tota la informació que rep de la persona tutelada i/o dels professionals del recurs que visita.